Cinci secrete neștiute privind călătoriile în Maramureș

04 ianuarie

Foarte mulți dintre români și dintre turiștii străini ce vor să ne viziteze țara sunt conștienți deja de câte atracții din partea de nord a tării - bisericile de lemn din Maramureș și mănăstirile din Bucovina sunt astfel ca niște embleme de neuitat, pentru acest colț de țară. Nici Cimitirul Vesel, Memorialul Durerii, ori Mănăstirea Bârsana nu sunt ascunse de ochii călătoriilor. Ce însă mai poate oferi acest ținut aparte, a cărui existență este parcă uitată de civilizația modernă? Foarte adesea, poveștile unice, secretele locului nu ajung pe internet, ci rămân în inimi, în suflete și în mințile celor ce petrec câteva zile în tihna acestor locuri. Nici nu pot fi transpuse cu ușurință în postări pe platformele sociale, ori prezentări pe bloguri.

Și totusi, astăzi vrem să îți prezentăm câteva lucruri mai puțin cunoscute despre inima verde a Maramureșului. Un loc aflat în sudul depresiunii cu același nume, una din primele destinații de ecoturism din țara noastră - Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Poate astfel, citind despre aceste secrete, vei fi motivat sa îți planifici o vacanta în acest tărâm pitoresc, plin de tradiții și farmec.


●     Izolat de lume, chiar la poalele vârfului vulcanic Creasta Cocoșului, satul Breb este prea adesea uitat de turisti. Totuși, acest loc a fost și continuă să fie lăudat de etnografi, scriitori, călători și jurnaliști de la National Geographic, The Telegraph, Daily Mail s.a. Ascuns într-o vale, împrejmuit de pomi, fânețe și păduri, satul Breb impresionează printr-o mulțime de gospodării tradiționale, cu case și porți din lemn. Aici găsesti și o bisericuță splendidă de lemn, meșteri pricepuți în prelucrarea acestei resurse și în folosirea altor materiale; iar dacă ai vreme, poți vedea și cele două case deținute de prințul Charles, chiar în Breb!



     Picturile din Biserica Sfânta Paraschiva din Desești, parte a patrimoniului UNESCO. Scena Judecătii de apoi impresionează prin modul de compoziție și felul în care neamurile considerate dușmane în acele vremuri, sunt prezentate ca păcătosii ce nu vor moșteni răsplata veșnică. Pentru a întelege mai bine această scenă și pentru a afla de ce atât de multe biserici din Maramureș au fost ridicate cu lemn, este necesar să ascultați prezentarea preotului de aici.


     Padurea Crăiască, unică în acest colț de țară prin compoziția sa aparte de stejari de sute de ani și conifere (larice) - începând cu anul 2017, turiștii pot să o străbată la pas, parcurgând un traseu special amenajat, presărat cu panouri informative ce prezintă uimitoarea istorie a locului și minunata biodiversitate ce îi dă o culoare, un miros și un sunet aparte! Turiști străini vin să observe aici zeci de specii de păsări, să îmbrățișeze stejarii de 400 de ani și să respire aerul curat.

 

     Lacurile sărate din Ocna Șugatag (aceeași localitate unde găsești și pădurea de mai sus), impresionează o țară întreagă prin salinitatea ridicată și mărimea impresionantă. Desigur, locul este perfect pentru băi și tratamente.

 

     Pentru un plus de adrenalină, alege traseele pe bicicletă (pentru orice dificultate) alături de un ghid (ori folosind hărțile speciale); zboară cu parapanta, alături de un instructor și survolează de la peste 1000 de metri întreaga zonă și vei rămâne uimit de peisajul mozaicat și de frumusețea Carpatilor Orientali; plimbă-te pe caii frumoși din Budești, fă o drumeție la pas în munți, cațără-te pe stâncile abrupte sau alege o tură de schi.


Află mai multe despre locurile pe care le poți vedea și lucrurile pe care le poti face în Maramureș în unul dintre cele mai frumoase ghiduri de prezentare ale acestei regiuni, pe site-ul Ecomaramures.com. Vei găsi aici și alte sfaturi și sugestii super secrete, pe care poate doar localnicii sau ghizii locali le cunosc și ti le-ar putea împărtăși, dar și hărți și o aplicație de turism pentru telefonul tău mobil!

Follow me on Facebook - www.facebook.com/ancafratilablog
and Instagram - @arhancafratila 

Post and photo credits: www.ecomaramures.com

You Might Also Like

23 comentarii

  1. Ce locuri minunate și ce țară frumoasă avem 😍😍

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow , ce frumos e pe acolo, mi-ar placea sa ajung la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe peisaje! Cred ca o sa le vizitez si eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu adevarat un loc splendid al tarii noastre,ce merita vizitat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniela Dragomir6 ianuarie 2018 la 17:12

    Superb articol ! Frumoasa-i Romania! E bine sa ne mai amintim uneori!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vizitat si eu aceste meleguri in copilarie si tare mi-ar place sa mai merg o data pe acolo , caci sunt atatea locuri si lucruri de vazut

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumos e, sper sa ajung si eu vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Locuri prinde de magie și povesti! Mulțumim pentru articol, abia aștept să vizitez zona! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rectific: "pline" de... Și-a făcut de cap predictorul de pe tel.! Scuze, am observat abia după!:))

      Ștergere
  9. Mi-ar placea sa calatoresc in Maramures . Am auzit de la cei care au fost ca se merita si ca sunt anumite locatii ce starnesc interes si ca portul traditional al zonei este f frumos. Andreea Ungureanu - Constanta

    RăspundețiȘtergere
  10. E un loc superberb, am fost doar o data dar m-as intoarce oricand.

    RăspundețiȘtergere
  11. Îmi doresc nespus să ajung macar o data în Maramureș.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am avut norocul sa ma nasc in Bucovina si sunt o buna cunoscatoare a zonei :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-ar placea sa calatoresc alaturi de familia mea in Maramures, fiindca nu am ajuns inca si am vazut din postarile de pe internet ca este o locatie foarte frumoasa , cu traditii si port popular la superlativ. Andrei Ungureanu - Constanta

    RăspundețiȘtergere
  14. De cativa ani imi doresc să ajung in aceste locuri minunate, sper cat mai curand sa ajung 😍😍

    RăspundețiȘtergere
  15. Doamne, ce peisaje! Anul asta trebuie sa ajung si eu in Maramures. De cand imi doresc! O sa-mi fac un traseu pornind de la articolul tau!:* Fb: Roxana Elena

    RăspundețiȘtergere
  16. Minunate locuri de care sincer nu stiam.Multumesc pentru informatiile pretioase

    RăspundețiȘtergere

Subscribe